a Dogs Way

Hondencoach Nicole

Matzo

Posted on januari 10, 2014

Matzo

Onze hond Matzo had gedragsproblemen naar andere honden toen. Het ene moment speelt hij leuk met ze en het andere moment gaat hij er al grommende op af. Bij sommige honden is het zelfs zo erg dat Matzo, als hij de kans krijgt, naar ze uithaalt. Wij vonden dit gedrag erg vervelend en wisten niet goed wat er mee aan moesten. Matzo liet vooral het gedrag bij mij meer zien dan bij mijn man. Wat mij onzeker maakte.  Via via kreeg ik de tip om contact op te nemen met Nicole. Zo gezegd zo gedaan en al snel hadden we een afspraak staan.

Op 3 december 2013 was het dan zover, Nicole kwam langs. Mijn man en ik hadden al een aantal dingen besproken wat ze zou gaan zeggen. Een van die dingen was het gedrag van Matzo als de deurbel gaat. En ja hoor de deurbel gaat, Nicole staat voor de deur en Matzo staat er ook al blaffend en duidelijk laten weten dat hij er ook is. Nicole viel maar meteen met de deur in huis om uit te leggen wat zijn gedrag bij de deur betekende en hoe we er mee om moesten gaan. Al snel hadden we het door en was er voor ons een hele boel duidelijk. In het kort: Matzo bepaalde de regels in huis, meer bij mij dan bij mijn man, maar hij bepaalde ze wel. Matzo ziet mij niet als roedelleider en vertoont daardoor meer dominant gedrag naar mij toe. Was dit schrikken voor ons? Heel eerlijk gezegd niet, ik wist dat het probleem een groot gedeelte bij mij lag. Maar wat ook heel duidelijk werd, was dat mijn man en ik niet op een lijn lagen. En dat voelt een hond en maakt daar gebruik van. Na een duidelijke uitleg van Nicole hebben mijn man en ik samen een aantal dingen afgesproken over hoe we gaan handelen. Nadat alles binnen duidelijk was, was het tijd om naar buiten te gaan. Hup, Matzo kreeg zijn halsband om en we gingen Buck, Nicole‚Äôs hond uit de auto halen. Dit vond ik best een spannend moment omdat ik weet dat Matzo herders niet zo leuk vindt en laat het nou net zo zijn dat Buck een Mechelse Herder is. Het was al snel duidelijk dat Matzo, Buck niet interessant vond.  Met zijn allen zijn we gaan wandelen. En natuurlijk deed Matzo geen stap verkeerd, maar kwamen we ook geen honden tegen. En nu, was de vraag, want zo komen we niet verder. Al snel bedacht ik dat de hond van de buren een grote trigger voor Matzo was en ik kon altijd aan bellen om te vragen of ze mee wilden helpen. Zo gezegd zo gedaan en ja hoor het was geen probleem. Zodra de buurman met zijn hond het huis uit stapte veranderde Matzo in een tiran. Zijn haren stonden recht overeind, zijn staart omhoog en grommen dat hij deed, hij had geen oog meer voor ons maar alleen nog maar voor de hond. Nu konden we aan het werk en kon Nicole uitleggen hoe we moesten handelen. We zijn met zijn allen het park in gegaan en hebben daar een aantal oefeningen gedaan. Vooral ik heb ze gedaan omdat ik onzeker van Matzo zijn gedrag werd. Na een uurtje in het park bezig te zijn geweest was het genoeg. Was het gedrag helemaal over? Nee, maar ik wist nu wel hoe ik moest handelen en ik had weer controle over mijn hond. Dat was voor mij het belangrijkste. Nicole heeft heel duidelijk uitgelegd wat ik moest doen en hoe ik het beste kon handelen. Dit gaf mij weer zelfvertrouwen waardoor Matzo ook weer meer vertrouwen in mij kreeg. Na een sessie van ongeveer 3 uur was het tijd om Nicole uit te zwaaien en zelf aan de slag te gaan.

Nu een paar weken later zijn we nog steeds druk bezig. Nu we een maal deze nieuwe weg in geslagen zijn blijven we het ook volhouden. Ik moet zeggen het werkt! Matzo heeft zijn kuren nog maar ik weet nu hoe ik moet handelen. Als ik nu in het park loop krijg ik complimenten van mensen die er ook met hun hond lopen. Ook kom ik honden tegen waar Matzo geen vriendjes mee is maar we kunnen elkaar nu gewoon passeren. We zijn er nog niet helemaal maar dat kan ook niet in deze hele korte tijd. En soms weet ik niet precies wat ik moet doen. Dan bel ik Nicole op om te vragen hoe te handelen. Ik krijg dan meteen een duidelijk antwoord en ze geeft meteen wat tips mee om verder te trainen. Wij zijn in ieder geval super blij dat wij de hulp van Nicole in hebben geschakeld. Wij hebben een heleboel handvaten van haar gekregen en wat Matzo betreft, die is een stuk rustiger.

Nicole heel erg bedankt voor je hulp.

Patrick, Nynke en een poot van Matzo