Mijn methode is succesvol, omdat ik met honden kan communiceren in de taal die ze begrijpen en niet in taal van de mensen.

Veel mensen denken dat zij hun hond gelukkig maken, door hem veel aandacht en genegenheid te geven. Helaas is dit niet wat een hond gelukkig maakt. Een hond wordt gelukkig van beweging, discipline en pas op de laatste plaats genegenheid. Het brein van de hond wordt rustig, wanneer hij een paar uur per dag kan wandelen. Dit haalt de energie uit zijn lijf en geeft hem rust in zijn kop. Eigenlijk is dit bij mensen niet anders. Honden zijn roedeldieren, dus wanneer u wandelen combineert met leiderschap, creëert u een rustige, kalme hond.

Net zoals in een roedel wolven, bepaalt de Alpha hond waar ze naartoe gaan en wat er gebeurd. Wanneer u dit vertaalt naar ons mensenleven, vindt de hond het heel fijn wanneer u voor hem bepaalt wat hij moet doen. Bijvoorbeeld door duidelijke regels in huis op te stellen.
Als uw hond altijd los voor u loopt, heeft uw hond het gevoel dat hij de Alpha hond moet zijn. En wanneer een hond niet in balans is, bepaalt hij zelf hoe hij op andere honden wil reageren. U moet de leiding nemen, zodat u uw hond kan corrigeren bij ongewenst gedrag. Net zoals de Alpha hond dit zou doen.

Honden leven in het heden en niet in het verleden.  Het is daarom heel belangrijk dat u positief blijft en de hond keer op keer een kans geeft het gewenste gedrag te laten zien. Elke keer dat de hond ongewenst gedrag vertoont is dit een mogelijkheid hem te corrigeren. Wanneer deze discipline keer op keer wordt herhaald zal u de hond kunnen ombuigen en het gewenste gedrag op den duur van hem terugkrijgen.
Met als gevolg dat u de rest van zijn leven zijn leider bent. Uw hond verwacht van u dat u te allen tijde zich als zijn leider gedraagt.

Het is belangrijk dat u uw hond in zijn behoeften voorziet. Neem als voorbeeld honden die sterk de behoefte hebben om te jagen. Wanneer u dit uw hond gecontroleerd kan laten doen, of een vervanger voor deze drang geeft, voorziet u in zijn behoeften. Door de mentale en fysieke uitdaging geeft dit uw hond rust.

Om uw hond evenwichtig te maken, is het ook belangrijk dat u uw hond leert te lezen. Wanneer u weet wat er in zijn brein omgaat is het gemakkelijk om in een vroeg stadium een correctie te geven, zodat het gedrag niet escaleert en u hierdoor na verloop van tijd een gefrustreerde, bange of agressieve hond krijgt. Wanneer uw hond zich goed gedraagt en uw vertrouwen heeft gewonnen dan kunt u dit belonen met vrijheid en genegenheid!